”Ursoii” din Ieud aproape ca au devenit o ”specie” pe cale de disparitie, pentru ca flacaii, ca si altii de pe valea Izei, au preferat sa isi faca un rost departe de casa. Un ieudean s-a gandit sa ii puna la incercare si i-a chemat la o intrecere pe Valea Ursoaia, cum faceau in copilarie.

Maratonul Ursoii din Ieud este o competitie de alergare pe distanta lunga – 21 de kilometri – care are loc anual in preajma Sfintei Maria (15 august). Mai precis, concursul se desfasoara in prima sambata dupa sarbatoarea religioasa, cand este programata si Intalnirea fiiilor satului Ieud.

Participantii alearga pana pe Izvorul Ursoii, sub dealul Magura, dupa care se intorc in fata sediului Primariei Ieud – de unde se da startul, dupa un parcurs de 21 de kilometri. De altfel, numele maratonului vine de la cel al locului unde se desfasoara – Valea Ursoii – o zona cu peisaje deosebite, aflata in partea impadurita a comunei maramuresene.

Chiar daca distanta strabatuta de concurenti la Ieud e doar jumatate fata de proba olimpica de maraton (circa 21 km fata de 42,195 km), traseul are un grad suficient de mare de dificultate cat sa-l faca atractiv, mai ales ultimul segment al drumului forestier, de la Gura Ursoii, pana sub Magura.

Date tehnice:


Lungime traseu: circa 21 km

Tip de teren: asfalt (circa 5 km) si forestier (circa 5 km)

Caracteristici teren: accidentat, pe alocuri

Grad de dificultate: mediu

traseu-maraton