Competitia de alergare “Maratonul Ursoii” este organizata anual in prima sambata dupa Sfanta Marie – 15 august – in comuna maramureseana Ieud.
maraton-ursoii-06

Locul si data concursului nu sunt intamplatoare, pentru ca Ieudul este localitatea natala a principalului organizator, iar startul se da in perioada in care fiii satului obisnuiesc sa revina acasa de prin toate colturile lumii.

Traditii, Ieud, Maramures

Traditii, Ieud, Maramures

Ieud se afla la circa 100 de kilometri de Baia Mare, municipiul de resedinta al Maramuresului, si la aproximativ 40 de kilometri de Sighetu Marmatiei, al doilea municipiu ca marime al judetului.
Comuna este asezata pe Valea Izei, fiind situata in partea de nord a Muntilor Tibles. Are o suprafata de circa 11.000 de hectare, din care doar 500 sunt in intravilan. Localitatea, care numara putin peste 4.200 de locuitori, este recunoscuta pentru traditiile sale, dar si ca loc de nastere al artistului supranumit “colindatorul romanilor” – Stefan Hrusca.

Biserica din Deal, Ieud, Maramures

Biserica din Deal, Ieud, Maramures

Codicele de la Ieud
De numele localitatii se leaga si Codicele de la Ieud sau Zbornicul de la Ieud, un manuscris gasit in podul Bisericii din Deal care multa vreme a impartit istoricii in doua tabere din cauza disputelor legate de atestarea documentara. Unii cercetatori au sustinut ca Zbornicul ar data de pe la 1391-1392 si ca ar fi cel mai vechi text scris in limba romana, cu litere chirilice, altii au contestat teoria si au venit cu argumente stiintifice care au demonstrat ca acesta ar fi fost scris doar de pe la 1610-1640.
Indiferent de aceste contradictii, valoarea manuscrisului, care cuprinde Legenda Duminecii si două cuvantari bisericesti (n.n. – omilii) legate de Joia si Duminica Pastilor, nu poate fi contestata, iar ieudenii au motive sa se mandreasca cu el, la fel si cu cele doua biserici de lemn, din care una face parte din patrimoniul cultural al UNESCO.

Biserica are hramul „Nasterea Maicii Domnului” (8 septembrie – Sfanta Marie Mica) si dateaza de la inceputul secolului XVII. Este considerata printre cele mai vechi biserici de lemn din Maramures, motiv pentru care a fost inscrisa pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Constructia respecta canoanele traditionale: pictura si iconostasul, bine conservate, sunt de secol XVIII. Picturile interioare au fost realizate de catre Alexandru Ponehalschi, unul din cei mai activi zugravi de biserici din Maramures la acele vremuri. De asemenea, in biserica se afla icoane vechi de lemn si altele realizate pe sticla, precum si alte obiecte valoroase de cult.

Biserica din Ses, Ieud, Maramures

Biserica din Ses, Ieud, Maramures

Biserica din Ses
Biserica din ses – Josani (sau din vale) a fost construita, potrivit unor documente, in perioada 1712 – 1717. Interiorul a fost decorat in stil bizantin in 1765 de catre pictorul Alexandru Ponehalschi. Lacasul are hramul „Nasterea Maicii Domnului”(8 septembrie – Sfanta Marie Mica) si figureaza pe lista monumentelor istorice, in ultima vreme facandu-se demersuri ca si acesta sa fie inclus in lista patrimoniului mondial UNESCO. A fost construita după ultima invazie tatara si mai este denumita „Catedrala de lemn” a Maramuresului istoric.

Alte atractii turistice
Ieud are si alte atractii turistice, tot aici mai putand fi vizitat cimitirul evreiesc, manastirea recent construita pe locul fostei biserici monahale, dar si un mic muzeu al satului cu diverse instalatii traditionale. Cel mai important eveniment, in afara Craciunului care este spectaculos pentru evenimentele traditionale, inclusiv pentru sceneta Viflaimului la a carui realizare contribuie tot satul, este intalnirea cu Fiii satului, organizata in prima duminica dupa 15 august, cand e sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfanta Maria Mare).

Get Directions