Un maraton cu premii tentante, dar cu o valoare care nu poate fi evaluata in bani are loc de patru ani incoace in Ieud, la fiecare intalnire cu fiii satului.

Maratonul Ursoii 2009, Ieud, Maramures

Maratonul Ursoii 2009, Ieud, Maramures

Competitia este organizata din proprie iniatiativa si fara niciun interes material, ci doar din pasiunea pentru sport, de doi frati din localitatea maramureseana: Vasile Dunca Boboiog (Solidu, cum ii spun consatenii) si Dumitru Dunca. Concursul a fost inclus in programul Intalnirii cu Fiii Satului Ieud 2009 si a avut loc sambata, 15 august.

Daca anul trecut la Maratonul Ursoii au participat primii straini, la editia 2009 au participat… primii baimareni. Sebastian Butcovan si Axenta Marcel sunt membri intr-un club de maraton, iar informatia a circulat si pe forumul acestuia.

Cei doi sunt obisnuiti cu alergarile pe distante chiar mai lungi, pentru ca sunt maratonisti de 42 de kilometri. In afara celor doi baimereni, la startul Maratonului Ursoii au mai fost si doi francezi – Cristophe Sonnier si un amic al sau, Etienne De Gourcuet. Primul este fiul unui diplomat francez care a devenit si ”fiu adoptiv” al Ieudului dupa casatoria cu o localnica. Francezul a recunoscut ca este vorba de distractie, dar si de o lupta cu el insusi, pentru ca in cazul sau reusita consta in a trece linia de sosire.

In ciuda dificultatii maratonului, pentru ca participantii au avut de alergat pe 20 de kilometri – in panta si pe un drum accidentat – a fost doar un singur abandon, dar si acesta fortat.

Castigator absolut a fost la fel ca in toti anii Ioan Mihnea, un tanar din Bogdan Voda – care timp de noua ani a facut sport de performanta si care a spus ca pentru el este o placere alergatul pe distante lungi. Dupa ieudeanul Gogea Gavrila, sosit pe doi, a ajuns Ioan Stoica din Sieu, care a scos timpul de o ora si 35 de minute.

Vasile Dunca a recunoscut ca este legat sufleteste de Ieud si a spus acest lucru si la festivitatea de premiere de la Maratonul Ursoii 2009, care a avut loc in deschiderea serbarilor comunei. In fata multimii stranse in fata scenei, Solidu’ i-a indemnat pe tineri sa faca sport si chiar i-a ambitionat sa participe, dandu-l exemplu pe unul dintre consatenii lor – un adolescent de 18 ani, pe nume Gogea Gavrila, castigator pentru a doua oara consecutiv al locului doi la alergarea de rezistenta pe 20 de kilometri.

Din castigul realizat prin firma sa, Boboiog Company, s-a gandit sa aloce o parte pentru premiile la maraton, pentru locul intai oferind 300 de euro, pentru locul doi – 200 de euro si pentru trei – 100 de euro, dar si cupe, diplome si tricouri participantilor.