”Intalnirea cu fiii satului Ieud” desfasurata intre 15 si 17 august 2008 a avut sambata in program o intrecere de alergare pe o distanta de 20 kilometri, proba dedicata concurentilor de toate varstele care au plamanii buni.

Maratonul Ursoii 2008, Ieud, Maramures

Maratonul Ursoii 2008, Ieud, Maramures

Maratonul Ursoii este initiativa privata a unui ieudean indragostit de satul natal si mare amator de miscare in aer liber. Vasile Dunca Boboiog (Solidu, cum ii spun consatenii) si-a propus si chiar a reusit sa convinga ieudenii si pe localnicii din comunele apropiate de Ieud ca fuga nu e rusinoasa, ba e chiar profitabila tinand cont ca pentru organizarea competitiei s-au cheltuit 1000 de euro, din care premiile oferite participantilor au depasit 500 de euro.

Chiar daca cei mai multi tineri au preferat sa ramana in masinile lor de ultim model aduse de prin Italia ori Spania, cei mai curajosi s-au ambitionat si s-au inscris la Maratonul Ursoii 2008 (editia a III-a), printre ei numarandu-se si un cetatean francez – Cristophe Sonnier – fiul unui diplomat francez care a devenit ”fiu adoptiv” al Ieudului dupa casatoria cu o localnica.

La start s-a prezentat si un adevarat performer, mai exact castigatorul ultimelor doua editii ale maratonului la categoria „stranieri”: Ion Mihnea din Bogdan Voda, un alergator cu experienta, fost campion la atletism.

In competitie s-a inscris, bineinteles, si Vasile Dunca, organizatorul intrecerii sportive, care stie ca doar prin puterea exemplului poate sa mobilizeze lumea. Fratele sau, Dumitru Dunca, fost membru in Legiunea Straina Franceza, a luat si el startul, atat pentru a sustine initiativa, cat si pentru placerea de a alerga.

La linia de plecare s-a aliniat si Paula Chindris, singura femeie inscrisa la Maratonul Ursoii, care a parcurs cei 20 de kilometri cu o ambitie de invidiat, chiar daca a stiut ca nu are sanse la premiu.

Startul s-a dat sambata, 16 august, la ora 9.00 dimineata, iar concurentii au avut de parcurs un traseu dificil, cu unele portiuni in panta, din centrul comunei pana in locul numit Ursoaia si retur: in total 20 de kilometri.

Miza nu a lipsit insa, pentru ca premiile au fost peste valoarea altor competitii (Ieudeni: locul 1 – 200 de euro, locul 2 – 100 de euro, locul 3 – 50 de euro; Oaspeti: Locul 1 – 100 euro, locul 2 – 50 de euro, locul 3 – ceas cronometru).

Primul dintre ieudeni a sosit Vasile Gogea, un tanar de 17 ani cu o foarte buna rezistenta fizica, iar la oaspeti: imbatabilul Ion Mihnea din Bogdan Voda.

Vasile Dunca, initiatorul maratonului, a spus ca si-a propus sa ii convinga pe tinerii din Ieud cat de important este sportul. Prin urmare, prin firma sa – Boboiog Company – a organizat fara niciun sprijin material din afara acesta competitie, care deja are traditie.